Європейський Союз направить на допомогу Україні прибутки від заморожених російських активів двома траншами.

Європейський Союз направить на допомогу Україні прибутки від заморожених російських активів двома траншами.

Про це заявив високий представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель.

"Ми маємо доходи від заморожених активів, і ми повинні шукати спосіб їх використання, уникаючи будь-якого блокування. У нас є процес, щоб це працювало швидко. Перший транш надійде наступного тижня, у липні. Другий відбудеться через кілька місяців. Ці гроші неможливо зупинити. Їх потрібно використовувати, і ми маємо законну процедуру, щоб уникнути будь-якого блокування", — сказав він.

Голова дипломатії ЄС наголосив, що Україна потребує більше допомоги – і вже зараз.

"І я сподіваюся, що міністри підтримають пропозицію, яку ми внесли, щоб збільшити цю підтримку коштом російських доходів", — зазначив Боррель.

21 травня у пресрелізі, який був опубліковано на сайті Європейської комісії вже повідомлялось, що Україна отримає першу виплату з надприбутків від користування замороженими активами Росії на території Євросоюзу вже у липні цього року. У Комісії зазначили, що кошти будуть доступні для підтримки України, починаючи з липня 2024 року, з виплатами двічі на рік. За даними ЄК, йдеться про 2,5 — 3 мільярди євро.

Раніше європейський комісар із питань торгівлі Валдіс Домбровскіс повідомляв, що Україна, ймовірно, отримає перший транш з доходів від заморожених російських активів до кінця літа. А голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, заявила напередодні, що Україна отримає доступ до перших 1,5 млрд євро доходів від активів Росії у липні цього року.

Країни «Групи семи» 13 червня погодились надати Україні позики на близько 50 мільярдів доларів до кінця року, використовуючи надприбутки від російських суверенних активів, аби повернути їх про це повідомила, зокрема, голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн