ЄС схвалив нові санкції проти Росії

ЄС схвалив нові санкції проти Росії

З понеділка 30 по вівторок 31 травня, Європейська Рада збиралася в Брюсселі, Бельгія, на позачергову сесію.
Протягом двох днів зустрічі будуть обговорюватися ситуація в Україні, складнощі в сферах енергетики, продовольчої безпеки та оборони.

Зокрема, у перший день саміту Європейська Рада ухвалила висновки щодо України за участі президента України Зеленського у режимі відеоконференції на початку засідання.

Держави-члени ЄС досягли домовленості, що вводить часткове ембарго на закупівлю російської нафти, з тимчасовим винятком для сирої нафти, що постачається по трубопроводу, відключає російський Ощадбанк від міжнародної платіжної системи SWIFT, забороняє ще трьох емітентів і передбачає покарання тих, хто відповідальний за воєнні злочини в Україні.

Саміт Європейської Ради, на якому обговорювався шостий пакет санкцій, ще триває. Дипломати ще мають узгодити технічні деталі рішення, перш ніж санкції будуть офіційно прийняті всіма державами-членами.

«Це одразу покриває понад 2/3 російського імпорту нафти, скорочуючи величезне джерело фінансування для її військової машини – заявив президент Європейської ради Шарль Мішель – Максимальний тиск на Росію, щоб вона припинила війну».

Справді, Європейська Рада закликала Росію негайно припинити напади на цивільне населення та цивільну інфраструктуру та негайно вивести свої війська та військову техніку з усієї території України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

Що стосується міжнародного правосуддя, європейські дипломати підтримують і дякують усім, хто сприяє збору доказів і розслідуванню військових злочинів та інших більш серйозних злочинів, а також підтримує роботу прокурора Міжнародного кримінального суду в цьому плані: вони вітають створення спільної слідчої групи. координується Євроюстом і продовжує оперативну підтримку надається Європолом. Росія, Білорусь і всі винні відповідатимуть за свої дії відповідно до міжнародного права.
Європейська Рада завершує саміт Зеленським, підтверджуючи своє зобов’язання посилити тиск на Росію та Білорусь для протидії вторгненню проти України. З початку російської агресії Європейський Союз посилив свою підтримку загальної економічної, соціальної та фінансової стійкості України, у тому числі шляхом надання гуманітарної допомоги: держави-члени надали захист мільйонам біженців, які рятувалися від війни, і продовжують вітати їх і гарантуючи їх безпеку, також допомагаючи сусіднім країнам.
Тому Європейська Рада запрошує Комісію запропонувати нові ініціативи для підтримки цих зусиль у багаторічних фінансових рамках та представити пропозиції для створення платформи для відбудови України, щоб об’єднати український уряд, Європейський Союз, її держави-члени, Європейський інвестиційний банк, а також міжнародні партнери, фінансові установи, організації, експерти та зацікавлені сторони для надання всебічної підтримки.
Турин, 31 травня 2022 року