Зустріч ТПП Італії в Україні з Ірпінської громадою

Зустріч ТПП Італії в Україні з Ірпінської громадою

У вівторок, 2 травня 2023 року, відбулася онлайн-зустріч Ірпінської міісської ради та правління Торгово-промислової палати Італіїї в Україні

Від міста Ірпінь у зустрічі взяли участь  Володимир Карплюк, колишній міський голова Ірпіня та нинішній голова Інвестиційної ради Ірпіня та офіційної робочої групи з реконструкції «Irpin Reconstruction Summit»; Дмитро Негреша, керуючий справами Ірпінської міської ради, заступник міського голови; Михайло Сапон, генеральний архітектор м. Ірпінь, начальник управління містобудування та архітектури; Дарина Катькало, спеціаліст із комунікацій  проєкту «Irpin Reconstruction Summit» та помічник міського голови; Олена Ямпольська, відповідальна за інжиніринг та будівництво проєкту «Irpin Reconstruction Summit». Від ТПП Італії в Україні участь взяли президент Ренато Вальтер Тоньї; віце-президент CCIPU та президент FederCamere Мауріціо Карневале; Генеральний секретар Ванесса Руссано; менеджер прес-служби та зовнішніх зв'язків Джулія Нейроне; керівника секретаріату Діана Половченя.

Темою зустрічі були проєкти, які муніципалітет готує щодо реконструкції території.

Зустріч розпочали пан Карплюк, який подякував Торговій палаті за постійну підтримку України, а також президент Тоньї, який підтвердив готовність Італії підтримати країну у відбудові.

Згодом архітектор Михайло Сапон, представлений пані Катькало,запропонував до уваги декілька проєктів реконструкції та інвестицій для міста Ірпінь. Один із них – проєкт реконструкції зруйнованого війною будинку, який мав 5 поверхів і 179 квартир. Муніципалітет хотів би відбудувати будівлю, досягнувши 7-9 поверхів, щоб мати можливість збільшити кількість квартир і прийняти всіх, хто втратив домівку, і тих, хто приїхав до Ірпіня з інших міст, і треба зазначити, що кількість жителів міста постійно зростає, настільки, що наразі 90% виїхавших осіб уже повернулися до міста, навіть якщо війна все ще триває.

В Ірпінській міській раді повідомили, що 20 травня в Україні набуває чинності закон про підтримку тих, хто втратив житло внаслідок конфлікту: держава компенсуватиме громадянам вартість зруйнованого житла. Однак варто пам’ятати, що уряд має дуже довгі терміни, тому місто Ірпінь шукає інвесторів, щоб пришвидшити відбудову.

Пані  Руссано заспокоїла громаду, яка прагне поширювати свої проєкти, заявивши, що українські громади матимуть простір для доповіді про свої потреби в рамках онлайн-конференції «Відбудова України», яка відбудеться 24-26 жовтня 2023 року, організована ТПП Італії в Україні та FederCamere. Деталі щодо участі українських міст ще уточнюються.

Пан Карнавале, президент FederCamere, зауважив, що CCIPU зацікавлений у підтримці Ірпінського регіону, просуванні їхніх ініціатив та надання можливості для спільного створення проєкту, який може бути цікавим для підприємців та приватних інвесторів та функціональним для громади Ірпінь.

Наразі, як зазначив пан Карплюк, Ірпінська громада має близько 200 проєктів, готових до реконструкції, проєктів, які можуть бути привабливими для інвесторів з різних причин, зокрема надзвичайно динамічний розвиток міста та дедалі важливіший економічний ринок.

Члени громади представили ще два інвестиційні проєкти, один щодо будівництва басейну, що було б надзвичайно важливим для молодої та спортивної громади, як Ірпінь, інший щодо будівництва приватної школи. З 2014 року кількість дітей у громаді зросла в геометричній прогресії, в тому числі через прибуття переселенців  з Донецька та Луганська. Ще один цікавий проект – будівництво сміттєпереробного комплексу, потреба у якому  значно зросла  з початком війни.

Під час зустрічі пані Катькало зазначила, що вони також відкриті до проєктів і пропозицій від інвесторів і майбутніх партнерів, оскільки вони мають намір створити тривалу співпрацю, яка виходять за межі періоду відбудови України.

Турин, 2 травня 2023 р