Зеленський на Всесвітньому економічному форумі 2022

Зеленський на Всесвітньому економічному форумі 2022

Президент України Володимир Зеленський говорив у відеозв’язку з Києва під час відкриття щорічної зустрічі Всесвітнього економічного форуму 2022 у Давосі.

У понеділок своєю різкою промовою, супроводжуваною оплесками учасників саміту, Зеленський повторив, що світ перебуває «у переломному моменті, моменті, коли вирішується, чи буде керувати світом груба сила»: якщо буде, то наші думки не цікаві і нам не буде потреби в подальшому зустрічатися у Давосі. Груба сила не прагне нічого іншого, як підкорення тих, кого вона хоче підкорити. І вона не сперечається, а вбиває відразу. Як це робить Росія в Україні прямо зараз, коли ми з вами спілкуємось», – заявляє Президент.

Отже, урок, який слід винести з російського вторгнення в Україну, полягає в тому, що світова спільнота має діяти превентивно, а не реактивно, щоб стримувати майбутні акти міжнародної агресії.

Він, розповідав про руйнування, яких зазнала його країна: «замість мирних і успішних міст є лише чорні руїни. Замість нормальної торгівлі, море повне мін і заблокованих портів. Замість туризму, закрите небо і тисячі російських бомб і крилатих ракет».

Це, застеріг він: «це аспект світу, якщо цей поворотний момент не матиме адекватної реакції всього людства».

«Україна, – продовжив Президент, – вдячна за підтримку, яку надають багато країн світу, а також за сотні мільйонів громадян демократичних країн, які чинять тиск на уряди та компанії, щоб вони обмежували чи стримували свої стосунки держава-агресор Росія».

Зеленський знову закликав посилити санкції проти Росії, щоб «російський народ та будь-який інший потенційний агресор, який бажає вести жорстоку війну проти свого сусіда, чітко знали безпосередні наслідки своїх дій. Це має стати прецедентом санкційного тиску, який буде переконливо працювати протягом наступних десятиліть».

У прямому зверненні до міжнародних підприємців, які беруть участь у конференції, він додав: «Потрібний повний відхід усіх компаній з російського ринку, щоб ваші бренди не асоціювалися з військовими злочинами. Будь-яка компанія могла б продовжувати працювати в Україні та мати доступ не лише до нашого ринку з 40 мільйонами споживачів, а й до спільного ринку Європи».

Згодом торкнулася тема відбудови України: Президент України запросив присутніх делегатів взяти участь у відбудові країни, від міст до промисловості.

Для цього Україна організувала спеціальну історично актуальну модель реконструкції, в якій країни-партнери/міста/компанії матимуть можливість взяти на себе патронаж певного регіону, міста, громади чи галузі.

Такі країни, як Великобританія та Данія, а також ЄС, уже вибрали конкретну сферу для адвокації та реконструкції та закликали інші держави наслідувати їх приклад. Якби вони йшли цим шляхом, «післявоєнна відбудова України – найбільший проект такого роду в Європі після закінчення Другої світової війни – могла б бути швидкою, ефективною та якісною».

Крім того, створено фонд під назвою United 24 для збору пожертв на оборону та розмінування, медичну допомогу та реконструкцію; проте Україна буде не єдиним бенефіціаром фонду: Зеленський запропонував створити новий глобальний форум, який зможе протягом 24 годин надати своєчасну допомогу будь-якій країні, яка постраждала або зіткнулася з військовим нападом, стихійним лихом чи пандемією, в ім'я глобальної безпеки.

Турин, 24 травня 2022 року