Японія підписала гранти для України

Японія підписала гранти для України

Уряд Японії вирішив надати наступні два проекти грантової допомоги для відновлення та реконструкції в Україні.

Посол Японії в Україні Мацуда Кунінорі та віце-прем’єр-міністр України з питань реконструкції, міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков підписали проєкт грантової допомоги «Emergency Recovery Phase 2 Programme» орієнтовною вартістю 53,072 млрд ієн ($400 млн).

«Ця співпраця забезпечить український уряд необхідним обладнанням для протимінної діяльності та розчистки сміття, що є передумовами для відновлення та реконструкції, включаючи забезпечення базової інфраструктури, відновлення сільського господарства як ключової галузі та зміцнення демократії та управління, ", - повідомили у прес-службі.

Крім того, уряд Японії також погодився надати Україні грантотову допомогу у розмірі $70 млн через Програму розвитку ООН (ПРООН).

«Цей проект сприятиме відновленню енергетичної інфраструктури, пошкодженої російськими нападами, тим самим сприяючи відновленню та покращенню енергопостачання когенераційних установок (ТЕЦ), які забеспечують  українське населення електроенергією, теплом і водою», — йдеться в повідомленні пресс-служби.

«Японія продовжить допомагати та підтримувати український народ, який стикається з труднощами, у співпраці з міжнародним співтовариством», – додали у МЗС Японії.

Ця підтримка супроводжуватиметься новою додатковою допомогою у розмірі 470 мільйонів доларів, про яку заявив прем’єр-міністр Японії Кісіда під час візиту в Україну 21 березня 2023 року.

Турин, 27 березня 2023 р