Як 3D-друк допомагає Україні

Як 3D-друк допомагає Україні

У вихідні після початку війни в Україні польські підприємці налаштувалися терміново відправити в країну свої 3D-принтери, щоб вони могли створити обладнання, необхідне для української оборони. Давайте дізнаємося, як 3D-друк допомагає країні в цей непростий час.

Анджей Бургс, засновник і генеральний директор варшавської компанії 3D-друку Sygnis, звернувся до колег з галузі, щоб задовольнити потреби України в матеріалах та витратних матеріалах. Принтери компанії дозволяють виготовляти захисні інструменти, джгути, перископи та дрони. «Захист України від російського вторгнення — це наш спільний інтерес», — сказав бізнесмен Forbes.
Ефективність і важливість 3D-друку полягає в його гнучкості та швидкості, що особливо корисно під час війни для скорочення логістичного часу транспортування необхідного обладнання. Насправді багато 3D-принтерів мають невеликі розміри і легко встановлюються в підземних бункерах. Крім того, 3D-технологія дозволяє технологічно спільно використовувати проекти між кількома виробниками та їх масштабну реалізацію в кількох місцях одночасно.

Двоє інших польських підприємців також розробили, як розгорнути свою продукцію на підтримку України: Агнешка Кранц, менеджер некомерційної організації TeenCrunch, надала свої організаційні здібності, щоб створити більшу мережу 3D-друку, у співпраці з Алексом Чишеком, засновником і генеральним директором компанії. Запуск 3D-друку 3YourMind і Burgs.

Тому троє підприємців розпочали ініціативу під назвою «Технологія проти танків», яка загалом надрукувала понад 10 000 статей та об’єктів. Проект спрямований на мобілізацію виробників 3D-принтерів у Європі та Америці, щоб отримати їхню підтримку та активізувати збір коштів за допомогою пожертв, щоб максимізувати вплив.

Однак у реалізації ініціативи є складнощі: 3D-принти зроблені з пластику, не дуже міцного та дорогого, якщо випускаються масово. Для цього необхідна європейська мережа ентузіастів і експертів у цій галузі: тріо оголосило заклик швидкого створення необхідних пластикових виробів для відправлення через їхню логістику.

Коли війна закінчиться, друкарні можна буде використовувати як для навчання покоління студентів, які цікавляться технологіями, так і для допомоги у відбудові країни.

Турин, 11 травня 2022 року