Візит про майбутнє: чим стала особливою поїздка Зеленського до Варшави

Візит про майбутнє: чим стала особливою поїздка Зеленського до Варшави

Польща була та залишається дуже важливим союзником України, надаючи військову допомогу, відстоюючи інтереси Києва у міжнародних організаціях, а головне – є безумовним лідером у наданні гуманітарної допомоги та у розміщенні українських біженців.

Віддавши належне підтримці з боку США та Британії, було б неправильно проігнорувати Польщу. Тож візит до Варшави був справді очікуваний та необхідний.

При цьому третій закордонний візит "воєнного часу" у Володимира Зеленського вийшов геть несхожий на попередні, - пише «Європейська правда»

Навіть за формою – вперше програма візиту була максимально подібна до звичайної дипломатії мирного часу. Президент України прибув до Варшави з чималою делегацією, взяв участь у покладанні квітів (ніби звичайна частина дипломатичного етикету, проте за останній рік про неї дещо забули).

Звичайно, що візит українського президента не міг не включати питання зброї та боєприпасів: зокрема, було озвучено про новий пакет такої допомоги від Польщі, включаючи додаткові винищувачі, а сторони домовилися про спільне виробництво 125-міліметрових танкових боєприпасів, однак вперше від початку минулого року тема війни не виглядала головною під час розмов на вищому рівні.

Лідери України та Польщі більше спілкувалися про взаємодію країн після завершення війни.

Зокрема, про участь польського бізнесу у відбудові України, про допомогу в отриманні членства у ЄС та НАТО, про співпрацю всередині Євросоюзу.

Два президенти анонсували підготовку нової редакції великого міждержавного договору. Це ключовий документ, що регламентує відносини між країнами, причому і його нинішня редакція є достатньо амбітною. Тож очевидно, що у новій редакції буде закладено справді стратегічний характер відносин, як до набуття Україною членства у ЄС та НАТО, так і після.

Турин, 06/04/2023