Відбудова України: порівняння Світового банку, МВФ та уряду

Відбудова України: порівняння Світового банку, МВФ та уряду

Зараз проходить зустріч Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля з міністром фінансів Сергієм Марченком, головою Світового банку Девідом Малпассом та директором-розпорядником Міжнародного валютного фонду Крісталіною Георгієвою.

МВФ пропонує додаткове надзвичайне фінансування для допомоги країні і готується до ймовірних широкомасштабних зусиль, які доведеться докласти для відновлення України. Директор-розпорядник МВФ, фактично, просить підтримки в інших країн, залучаючи їх до зустрічі.

"Деякі з країн, які підтримують Україну, будуть там, і ми сподіваємося, що обидві країни нададуть допомогу, оскільки українці намагаються вижити в бойових діях", - сказав Мальпасс під час дискусії з Георгієвою.

У такий складний період, як цей, враховуючи пандемію, яка спустошила весь світ, зрозуміло, що припинення війни стає великим пріоритетом. Насправді говорять про відбудову країни як фізично, так і концептуально. Через вторгнення, ухвалене президентом Росії Путіним, російські війська бомбардують та руйнують інфраструктуру, здійснюють масові бомбардування житлових районів із великими людськими жертвами.

Георгієва вже наголосила, що підтримка України – це обов’язок не допустити зростання інфляції, і додає: «Ми надали 1,4 мільярда доларів екстренного фінансування, але буде потрібно більше».

Адміністратор МВФ і Зеленський вже говорили про оздоровлення економіки, яка, згідно з дослідженнями Фонду, у наступні роки знизиться до 3,6% через скорочення ВВП України. Показник нижчий, ніж очікувалося, які становили 4,4% у 2022 році і 3,8% у 2023 році, які вже зменшилися через появу глобальної пандемії.