Українські підприємства оптимістично оцінюють економічний розвиток у наступному році

Українські підприємства оптимістично оцінюють економічний розвиток у наступному році

Вперше з початку масштабної війни українські підприємства очікують зростання активності в найближчі 12 місяців: індекс очікувань активності у другому кварталі року зріс до 104,5% з 91,2% у першому кварталі. Про це повідомляє Національний банк України (НБУ).

"На тлі відновлення енергосистеми, поступового пожвавлення внутрішнього попиту і зміцнення гривні респонденти очікують збільшення обсягів виробництва товарів і послуг, а також позитивно налаштовані на розвиток свого бізнесу. Водночас інфляційні очікування та курси валют покращилися ", заявив НБУ у прес-релізі.

Оптимістичний прогноз обумовлений, зокрема, ослабленням цін на сировину та енергоносії, поступовим відновленням ланцюгів виробництва та постачання, поліпшенням інфляційних та курсових очікувань та відновленням внутрішнього попиту. Про це свідчить індекс очікувань активності (BAEI), який НБУ розраховує щомісяця, крім вимушеної перерви в березні-травні 2022 року.

 

Покращені оцінки відбулися на підприємствах усіх видів галузей економіки.

 

Респонденти повідомили про набагато сильніші очікування збільшення обсягів будівництва, кількості нових замовлень і закупівель сировини і поставок. Вони також залишилися помірно оптимістичними щодо збільшення закупівель послуг підрядників.

Чотири місяці поспіль торгові компанії фіксували позитивні очікування показників завдяки стабільній довірі споживачів, зростаючій пропозиції товарів і уповільненню інфляції.

 

Промислові підприємства пережили більш оптимістичні економічні перспективи через повільне зростання цін на сировину та енергоносії, відновлення виробничих і ланцюгів поставок, падіння інфляції. Респонденти продовжували прогнозувати збільшення кількості вироблених товарів і кількість нових замовлень на продукцію.

Два місяці поспіль сервісні компанії були єдиними компаніями у всіх секторах, які повідомили про негативний економічний прогноз через слабку купівельну спроможність домогосподарств, пригнічений попит та логістичні перешкоди. Респонденти повідомили про слабкі очікування щодо кількості нових замовлень. При цьому протягом трьох місяців поспіль вони очікували збільшення обсягу наданих послуг. Хоча деякі компанії пом'якшили свою думку, респонденти продовжували повідомляти про сильні очікування зростання закупівельних цін, заявляючи при цьому про твердий намір підвищити ціни на продажі.

Очікування персоналу варіюються від промисловості до промисловості. Вперше за довгий час респонденти будівельних і сервісних компаній заявили про намір найняти більше персоналу, в той час як промислові і комерційні компанії повідомили про плани скоротити свою робочу силу.

 

Однак вперше за п "ять кварталів ділові очікування динаміки їх фінансово-економічного стану стали позитивними: сальдо відповідей стало позитивним - 9,6% проти" менше "2,5% у першому кварталі. НБУ уточнив, що підприємства здійснюють попередній перегляд поліпшень у всіх сферах та за кількістю залежних та видами діяльності.

 

Турин, 18 липня 2023 року

Читайте також: U-LEAD з Європою допоможе 24 муніципалітетам розробити плани відновлення територій