Україна – рекордсмен у сфері яблучного експорту за п’ятирічний термін

Україна – рекордсмен у сфері яблучного експорту за п’ятирічний термін

Прес-служба “Українського клубу аграрного бізнесу” підсумувала: за показниками минулого року поставки яблук виявились досить вражаючими і склали 53,6 тисяч тонн, що на 26% перевищило дані 2018 року і встановило п’ятирічний рекорд. Українські показники поставок вітчизняних яблук закордон виросли майже в 11 разів.

Для порівняння ситуації були наведені дані 2015 року, коли наша країна експортувала всього 5 тис. тонн яблук, при закупівлях цієї позиції в 57,2 тис. тонн. В 2019 імпорт яблук становив 24,4 тис. тонн, що перевищувало показник попереднього року в 10 разів (2,4 тис. тонн).

Торгове сальдо зовнішньої торгівлі свіжими яблуками позитивне і складає 10,5 млн. грн. Україна за останні п’ять років стала більше експортувати, ніж імпортувати, це означає, що вона перетворилася із нетто-імпортера в нетто-експортера. Основними країнами-покупцями українських яблук в минулому році були такі країни: Австрія (5,1 тис. тонн), Туреччина (7,9 тис. тонн), Ірак (7,9 тис. тонн) та Білорусія (14,5 тис тонн.)