UA Farming at war time

UA Farming at war time

Український агробізнес-клуб організував вебінар для іноземних партнерів, під час якого обговорювалися основні проблеми аграрного сектору через конфлікт з Росією.

Доповідачами були Роман Сластон (генеральний директор UCAB), Алекс Лісіца (генеральний директор ІМК), Дмитро Скорняков (генеральний директор HarvEast), за участю ТПП Італії в Україні.

Віртуальна зустріч продемонструвала досить високе значення України на світовому ринку, країни, яка відома як житниця Європи, яка годує понад 400 мільйонів людей, а сільськогосподарська продукція експортується у понад 150 країн світу. Отже, країни-імпортери, країни Близького Сходу, Північної Африки та Азії, сильно залежать від поставок українських продуктів харчування.

З російською агресією експорт різко впав. Якщо до конфлікту країна експортувала через морські порти в середньому 5-6 млн. тонн зернових культур і 500-700 млн. тонн на місяць соняшникової олії, то зараз морські порти заблоковані, а торгові судна під ударом.

Україна перенаправила експортні потоки залізничним та вантажним транспортом до портів ЄС у Балтійському та Чорному морях, але загальна потужність обмежена 0,6-1 млн тонн на місяць. Крім того, новий врожай не матиме вільного місця для зберігання, а роки та мільярди доларів підуть даремно. Незважаючи ні на що, в Україні розпочалася посівна кампанія з метою посіву близько 14 млн га ярих посівних площ у 2022 році.

Як засвідчує також один із найбільших виробників борошна, пшениці, круп та соняшнику в центральній Україні Іван Мірошникенко: «хто має для цього фізичний та матеріальний стан, продовжує ходити на поле сіяти. Принаймні той, хто не має полів на окупованих росіянами територіях, але й тоді зусилля не кидати рослини величезні. Це відповідальність, яку ми відчуваємо в крові. Хліб має дійти до людей і наших воїнів. Якби ми не продовжили, то мільйони людей голодували б».

Ще один момент, який з’явився під час онлайн-зустрічі, – це відсутність експортних можливостей, через що багато аграріїв сіяли сою та соняшник, оскільки вони передбачають, що логістичну проблему не можна буде вирішити найближчим часом, а також проблеми, що стосуються дизельного палива та світу фінансів. , основні проблеми, які стоять перед українськими фермерами. Наразі більшість постачальників переглянули свої фінансові умови або умови постачання, вибравши 100% передоплату. Що стосується дизельного палива, то Україна імпортувала 70% поставок з Білорусі та Росії, що призвело до дефіциту.

Тут доповідачі UCAB зосередилися на наслідках, які несе ця війна: світ зіткнеться з голодом і наступними заворушеннями, міграцією біженців без українського продовольства, а якщо війна не припиниться, незабаром – інфляцією.

На день 21 квітня УКАБ організував чергову онлайн-зустріч, заплановану на 15.00 до 17.30: «UA Фермерство у воєнний час. У фокусі тваринництва». Для участі необхідно зареєструватися тут.

Турин, 20 квітня 2022 року