Тарас Качка: український експорт під час кризи може навіть збільшитися Торговий представник України зазначив наслідки коронавіруса для української економіки.

Тарас Качка: український експорт під час кризи може навіть збільшитися Торговий представник України зазначив наслідки коронавіруса для української економіки.

Заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України і торговий представник України Тарас Качка заявив, що Україна може збільшити експорт аграрної продукції під час економічної кризи на тлі епідемії коронавіруса. На відміну від промисловості, особливо металургії, де Україна потенційно сповільнить свій експорт, попит на українську аграрну продукцію буде тільки рости. Про це Тарас Качка розповів ZN.UA в інтерв'ю оглядачеві міжнародного відділу Тетяні Силіної. На його думку, зараз не можна давати однозначно негативної або позитивної оцінки експорту, адже класична торгівля зараз не працює.

"У світі дійсно надзвичайна ситуація, і ми бачимо зменшення класичної торгівлі, але при цьому торгівля не припинилася. Ви ж спостерігаєте: є, наприклад, літак з Китаю з необхідними для нас товарами, є деякі звернення і до нас на певний товар - зараз це відбувається більше через дипломатичні канали, ніж через класичні приватні контракти. тобто почалася така взаємовиручка ", - розповідає заступник міністра. За перші два місяці 2020 року український імпорт впав, а експорт виріс. Тому за січень-лютий від'ємне торговельне сальдо України скоротилося майже вдвічі з торгівлі товарами. Однак, за словами Торгового представника, загальну статистику по березню можна буде побачити тільки в перші дні квітня.

Торговельні відносини з країнами криза коронавірус майже не зачепила, а введення в більшості країн-партнерів карантину не позначилося на торговому балансі України.

"Насправді, тенденції минулого року збереглися. У нас менша частка - з Росією, велика - з Євросоюзом, тобто я не бачу на сьогоднішній день якихось різких змін в нашому товарообігу. Це в цілому, на макрорівні. А на макрорівні треба вже дивитися в залежності від товару, ситуації на ринку. Тому що треба розуміти, що протягом декількох тижнів ситуація може помінятися буквально на один-два контракти, але які можуть спотворити кінцеву суму ", - сказав Качка. Найбільша проблема для зовнішньої торгівлі України зараз - це логістика. Ситуація з експортом дуже непроста, особливо на наземному кордоні. Санітарні заходи привели до величезних черг на кордоні з обох боків.