Стратегія відбудови України

Стратегія відбудови України

Український уряд вже створив чотири спеціальні фонди для відбудови країни, надавши пріоритет інфраструктурі України, економічній трансформації, малому та середньому бізнесу та міжнародним фінансовим зобов’язанням.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Україні знадобиться щонайменше 565 мільярдів доларів для початкового післявоєнного відновлення. Європейські лідери обговорили можливість створення спеціального фонду для відбудови України, і зрозуміло, що країна може розраховувати на довгострокову програму підтримки як кандидата в ЄС.

Національна громадська думка в Україні дуже оптимістична щодо потенціалу відновлення нації. 64% українців вважають, що Україні знадобиться менше 5 років, щоб відшкодувати збитки, завдані війною, найбільше впевнені Західна Україна та молодь. 61% українців готові сприяти фінансово чи вручну, тоді як лише 5% вважають, що відновлення є виключною відповідальність уряду. 90% українців хочуть, щоб Росія відшкодувала збитки, але є також очікування на внески від ЄС (21%), міжнародних організацій (17%) та США (12%). Серед можливих джерел компенсації розглядаються також арештовані російські та білоруські активи.

Колишній міністр фінансів України Наталія Яресько припустила, що відновлення житла та інфраструктури в містах і селах буде ефективним і можливим лише після повної інвентаризації знищених активів. Це може зайняти деякий час і потребує багатьох міжнародних експертів з інженерної оцінки. Лише після завершення цього кроку можна буде остаточно розробити поступову та ефективну стратегію постконфліктної реконструкції.

Турін, 6 ківтня 2022