Стародавній Рим та вино

Стародавній Рим та вино

Вино ніде не було таким популярним як у Стародавньому Римі. Вино було щоденним напоєм за обіднім столом кожної сім’ї та входило в обов’язковий раціон солдат постійно воюючої держави. Саме римлянами був створений ринок вина, в основі якого було покладено зв’язок з божеством.


Діоніс був одним з перших винних богів, що був вперше згаданий приблизно 1300 року до н.е. у Греції з прапредком Діфірамбом, який в процесі еволюціонував у своїх послідовників – Лібера і Вакха.


Лібер культивувався в п’єсах та на святкуванні повноліття римських юнаків, а культ Вакха був оснований на звільняючій силі вина.

Протягом багатьох століть культ супроводжувався вакханаліями, в яких участь спочатку приймали лише жінки з частотою один раз на рік, що з приєднанням чоловіків збільшилося до 5 разів, де ігнорувалися заборони, що в наслідку призвело до заборони їх проведення і одноразової казні 6000 осіб.
В 380 році християнство оголошується офіційною релігією і нектар богів стає кров’ю Бога.


Римляни у той час почали переходити від вжитку каші на хлібній основі, оскільки вино дозволяло вживати більш суху їжу. Кількість випитого вина на душу населення досягало пляшки в день.
В процесі торгівлі, воєнних дій бажання займатися винною справою поширилося іншим народам. В харчування солдата під час воєнної кампанії в день входило не більше одного літра вина, не дивлячись на те, що його транспортування було затратним як і транспортування поранених, яким після лікування виділялася земля для побудови житла та виноградник.


Слід пам’ятати, що вино було також другою валютою в Римській Імперії. Активніше, ніж воювати, римляни могли лише пити вино. В імперії були популярні міцні вина, які при розведенні з водою в вісім разів перевищувало його власний об’єм. Всі ці факти поклали початок всесвітній популяризації вина, яка триває по наш час.