Результати візитів Зеленського до Італії, Німеччини, Франції та Великої Британії

Результати візитів Зеленського до Італії, Німеччини, Франції та Великої Британії

Під час нещодавніх візитів Президента Володимира Зеленського до Італії, Німеччини, Франції та Великої Британії було досягнуто важливих домовленостей щодо оборонної підтримки України.

 

Про це Глава держави повідомив представникам ЗМІ за результатами переговорів із Прем’єр-міністром Сполученого Королівства Ріші Сунаком.

 

Володимир Зеленський зазначив, що пріоритетом його візитів до європейських столиць була підготовка до активних дій українських Збройних Сил на фронті задля звільнення окупованих територій.

 

«Я надзвичайно задоволений нашими досягненнями й домовленостями. І я дуже дякую Ріші. Була гарна зустріч із Джорджею, з Олафом, Еммануелем і сьогодні у Великій Британії. Справді важливі, потужні оборонні пакети. Ось які є домовленості», – повідомив Президент.  

 

Також, за його словами, під час переговорів йшлося про підготовку до саміту G7, який відбудеться цього тижня у Хіросімі, Японія. «Тут дуже важлива позиція кожної з цих країн. І важливо, щоб ця позиція була об’єднана», – зазначив Володимир Зеленський.

Глава держави акцентував, що під час зустрічей тривали переговори про створення коаліції винищувачів для України, а також про підготовку до саміту НАТО у Вільнюсі.

 

У межах візиту до Великої Британії Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із Прем’єр-міністром Сполученого Королівства Ріші Сунаком.

 

Глава Української держави висловив подяку очільнику британського уряду та всьому народу Великої Британії за підтримку України.

 

«У цей час викликів, у цей складний, вирішальний момент для нашого народу, зокрема для наших воїнів, коли ми готуємося до контрнаступальних кроків і нам потрібен успіх, ви – разом з нами, ви допомагаєте – уся Велика Британія, ваш уряд і ви особисто. Це для нас дуже важливо. Дуже дякую вам за це», – сказав Президент України

 

Ріші Сунак заявив: “Ми маємо не підвести їх [Україну]” і додав, що для України настає “вирішальний момент”, маючи на увазі її очікуваний контрнаступ і звільнення окупованих Росією територій. “Лінія фронту агресивної війни Путіна проходить в Україні, але лінії розлому простягаються по всьому світу. У наших інтересах забезпечити успіх України і поразку варварства Путіна”, – сказав він.

Перемовини відбулися в резиденції Чекерс, і Президент Зеленський став першим світовим лідером, якого глава британського уряду прийняв у своїй резиденції. Попередній візит до Великої Британії Президент Зеленський здійснив у лютому, і це був другий його зарубіжний візит від початку повномасштабного вторгнення Путіна в лютому 2022 року.

Візит Зеленського до Великої Британії став четвертим у його європейському турне, під час якого він відвідав Рим, Ватикан, Берлін і Париж.

Президент окремо подякував кожній країні, яку він відвідав.

"Дякую Італії за допомогу в захисті життя наших людей – від захисту неба до підготовки повноцінної відбудови України після бойових дій. Дякую Німеччині за найбільший оборонний пакет – 2 мільярди 700 мільйонів євро. Системи ППО Iris різних модифікацій та ракети до них, а також гармати, снаряди та бронетехніку. Дякую Франції за нові можливості для наших воїнів у протидії російському терору, і зараз іще не час говорити про деталі. Дякую Британії за домовленість про навчання наших пілотів", — сказав президент України.

16/05/23, Турин