Підписано закон про приєднання України до угоди про культурні маршрути

Підписано закон про приєднання України до угоди про культурні маршрути

Президентом Зеленським було підписано закон ”Про приєднання України до Розширеної часткової угоди про культурні маршрути”, який попередньо був ухвалений Верховною Радою. Це відкриє можливість просувати власні пам’ятки та крім цього приєднатися до культурних маршрутів.


Президент зазначив, що на даний час через погані дороги та недостатню увагу до культурних надбань Україна майже не була присутньою на європейських маршрутах, але ситуація зміниться, оскільки в рамках ”Великого будівництва”запускається проект ”Велика реставрація”, який має ціль відновлення доріг та культурних об’єктів України з подальшим приєднанням до європейської угоди про культурні маршрути, що дозволить дізнатися про країну як всередині так і поза її межами.


Саму Розширену часткову угоду про культурні маршрути підтвердили резолюцією у місті Страсбурзі, вона направлена на формування спільного культурного простору у Європі за допомогою надання інформації про культурну спадщину, розвитку культурного діалогу в Європі та транскордонний туризм. Учасниками угоди є 34 країни, партнерами – Європейський Союз та Всесвітня туристична організація. Наразі сертифікатом було відзначено 40 європейських культурних маршрутів, які охоплюють 50 країн. Три європейські культурні маршрути проходять територією України.