Прем'єр-міністр Італії підтримує інтеграцію України до ЄС та майбутнє України в НАТО

Прем'єр-міністр Італії підтримує інтеграцію України до ЄС та майбутнє України в НАТО

Глава уряду Італії Джорджія Мелоні після переговорів з президентом Володимиром Зеленським у Римі пообіцяла надати Києву повну підтримку для вступу в ЄС, зокрема, допомагаючи у сфері реформ.

Про це повідомляє кореспондент "Європейської правди".

"Ми визнаємо справедливі побажання України вступити в ЄС, ми підтримуємо це", – сказала Мелоні на спільному брифінгу з Зеленським.

"В Україні зараз ведеться боротьба, щоб захистити європейські цінності. Це цінності усіх наших громадян. Ось чому ми вирішили зайняти активну позицію у підтримці статусу кандидата Україні на вступ в ЄС. Продовжуватимемо надавати нашу повну підтримку, для того, щоб сприяти поступовій інтеграції України в ЄС", – пообіцяла Мелоні.

Вона зауважила, що Україна, звичайно, повинна втілювати реформи на шляху до ЄС. 

"І також в рамках реформ ми готові надавати допомогу", – сказала Мелоні.

У контексті європейської інтеграції Президент України зауважив, що українська держава попри війну обов’язково реалізує рекомендації Єврокомісії, які отримала торік.

«Для нас це велика мотивація – бути серед рівних, стати членом Європейського Союзу. Буде правильно, коли вже цього року Європейська рада схвалить рішення про початок переговорів про вступ України до ЄС», – заявив Володимир Зеленський.

"Правда полягає в тому, що Україна є жертвою агресії, і, захищаючи свою цілісність та суверенність, вона віддаляє війну від решти Європи. Для нас це надзвичайно важливо. Те, що роблять українці, вони роблять і для нас", – констатувала також глава уряду Італії.

Мелоні також висловила впевненість у перемозі України у війні проти Росії, заявивши, що Рим продовжуватиме працювати з союзниками, щоб надалі надати військову підтримку Києву.

Італія також заявила рішучу підтримку майбутнього України в НАТО. У спільній декларації лідерів 13 травня більш рішуче висловилася за майбутнє України у НАТО, порівняно із лютневою заявою під час візиту прем’єрки Італії до Києва.

У тексті спільної декларації від 13 травня, яку підписали під час візиту Володимира Зеленського Рим висловлює підтримку Комісії Україна – НАТО як платформи для розширення поточної співпраці – "щоб допомогти Україні пройти шлях до євроатлантичної сім’ї відповідно до Бухарестської декларації" (у ній, нагадаємо, згадано, що Україна і Грузія мають стати членами НАТО). 

Заступник керівника Офісу президента України Ігор Жовква зауважив, що вважає цей прогрес у позиції Італії "більш ніж відчутним".

«Ми вже змістовніші в обороні та співпраці, ніж політичні межі, що існують зараз для України й НАТО. Україна вже захищає спільну свободу так, як це робив би будь-який член Альянсу. Тож буде правильно, якщо політичні рішення йтимуть за реальністю», – акцентував Президент України

Володимир Зеленський також заявив, що очікує від Саміту НАТО у Вільнюсі визначення алгоритму приєднання України до Альянсу, а також чіткого розуміння гарантій безпеки для нашої держави на час до вступу в НАТО.

15/05/2023, Турин