Посол Дзазо: План Маршалла для України

Посол Дзазо: План Маршалла для України

Під час конференції з запуску платформи FederCamere – онлайн-заходу 18 травня 2022 року – виступив посол Італії в Києві П’єр Франческо Дзазо.
Ось його повна промова:
«Мені дуже приємно бути тут з вами на конференції з відкриття нової безкоштовної платформи FederCamere для італійських компаній. Я дуже радий, що на цій платформі, присвяченій Україні, є слова «реконструкція» і «можливість». Хоча, як ви добре знаєте, ми все ще перебуваємо в розпалі жахливого конфлікту, який уже спричинив загибель десятків тисяч людей, понад шість мільйонів біженців і вісім мільйонів переміщених осіб.

На жаль, економічні прогнози катастрофічні, Міжнародний валютний фонд очікує падіння ВВП на 35%, Світовий банк навіть говорить про 45%, якщо конфлікт триватиме до кінця року. По всій країні, на жаль, сталося руйнування інфраструктури, можливостей та логістичних платформ. Усі аеропорти, дороги та мости були зруйновані, але, на щастя, залізнична мережа постраждала менше. Ви добре усвідомлюєте серйозні наслідки блокади українського експорту сільськогосподарської продукції, і це також підкреслює величезну вагу та значення України як аграрної держави. Як більшість із вас знає, Україна є другим за величиною експортером пшениці та першим у світі експортером соняшникової олії.

При цьому говорити про реконструкцію теж правильно. Поки невідомо, скільки триватиме конфлікт, він може тривати ще кілька місяців, але я можу вам сказати, що я повернувся до Києва вже більше трьох тижнів, що бачу тут величезний інтерес з боку західних країн. Я бачу не лише політичні, а й економічні делегації. Чому? Тому що ми всі знаємо безсумнівно великий потенціал України, і я їх підсумую для вас: близькість до великого європейського ринку, Україна є найбільшою європейською державою також з територіальної точки зору і має широку доступність сировини та рідкісних металів. Не всі знають, але там найбільша концентрація рідкісних мінералів, рідкісних земель в Україні. Вона входить в трійку найбільших експортерів урану в світі, десяту частину титану, другу частину заліза, магнію. Вважається, що вона має високий потенціал літію. Ми також знаємо великий аграрний потенціал в Україні, а також її консолідовані ноу-хау в промисловому, військовому, гірничодобувному, аерокосмічному, ядерному та цифровому галузях. Ми ніколи не повинні забувати, що Україна свого часу була другою за значимістю республікою колишнього Радянського Союзу. Врешті, відмінний рівень освіти також поєднується з низькою вартістю робочої сили.

Я звертаю увагу на те, що дійсно настав час приділяти пильну увагу Україні, особливо коли конфлікт закінчиться. З боку західних країн існує величезна підтримка та солідарність як двостороння, так і багатостороння. Останніми днями відбулася зустріч G7, на якій пообіцяли 15 мільярдів євро на відновлення в Україні. Європейський Союз, G7, НАТО, міжнародні фінансові установи, Міжнародний валютний фонд, Світовий банк, BES та ЄІБ – усі готові зробити свій внесок, щоб допомогти зусиллям з відновлення цієї країни. Також йдеться про план Маршалла для України, український уряд викликав нас на найближчі дні і готується запустити план відновлення. Мало того, є дуже цікава пропозиція президента Зеленського, яка полягає в тому, щоб запропонувати побратимство між основними українськими регіонами, зокрема зруйнованими конфліктом, і регіонами європейських країн, а також між українськими та європейськими містами. Тому в межах Європейського Союзу також знадобляться потужні зусилля з координації.
Метою цієї обіцяної та вже виплаченої міжнародної допомоги, яка, безсумнівно, триватиме й у наступні роки, є дедалі більше закріплювати Україну в західному світі. Є очевидний геополітичний інтерес, і я вірю, що цьому судилося тривати. Крім того, я звертаю увагу на ще один принциповий момент. Є чудові перспективи для прискорення процесу інтеграції України до Європейського Союзу. Україна відчуває себе частиною європейської сім’ї, веде боротьбу за цінності свободи та демократії і вірить, що здобула ті заслуги, які дозволять їй отримати статус країни-кандидата в Європейський Союз. Рішення, яке буде прийнято Європейською радою в червні наступного року. Проте важливо пам’ятати, що процес інтеграції вже розпочався в минулі роки, оскільки вже діє Угода про асоціацію між Європейським Союзом та Україною. Сьогодні першим європейським економічним і торговельним партнером України є Європейський Союз в цілому, тоді як Росія опустилася лише на третє місце. У зв’язку з цим хотів би також нагадати, що італійський уряд визнає легітимність прагнень України та підтримує її прохання про визнання статусу країни-кандидата. Це не означає, що найближчим часом вона стане членом Європейського Союзу, але відкриваються чудові можливості.

Наостанок я хотів би сказати кілька слів про відносини між Італією та Україною. Очевидно, що з українського боку є великі очікування, особливо щодо важливої ролі, яку Італія могла б зіграти у відбудові, вони знають, що ми є третьою за величиною економікою в Європейському Союзі і другою в обробній промисловості. Дані були дуже позитивні, на жаль, тоді почалася війна, але в 2021 році ми дуже добре позиціонували себе як обмін, значно перевищивши дані до спалаху пандемії. Настільки, що товарообіг зріс на 5,3 млрд євро в 2021 році, ми займаємо місце з експортом 2,1 млрд євро, ми на восьмому місці серед країн-постачальників і на четвертому експортному ринку для України.

В Україні у нас трохи більше 200 компаній. Я впевнений, що після завершення конфлікту для наших компаній з’являться цікаві можливості, особливо для реконструкції інфраструктури. Confindustria вже висловила зацікавленість у присутності на українському ринку. Також хотілося б відзначити галузі, які найбільше обіцяють посилення нашої присутності на українському ринку. Сектори, де ми вже працюємо дуже добре, я говорю про техніку, зроблено в Італії, нерухомість, напої, але, безперечно, є сектори, визначені останньою італійсько-українською радою економічного співробітництва, де, на нашу думку, є великі можливості, які можна використати . Я говорю про агробізнес, минулого року в Україні ухвалили аграрну реформу, інфраструктуру, відновлювану енергетику, аерокосмічний сектор та цифровізацію. Україна дуже сильна в ІТ-секторі.
На завершення я хотів би підкреслити останній, дуже важливий аспект, відносини симпатії, які існують між українським та італійським народом, тобто людей до людей, які, безперечно, допомагають. У нас є велика українська діаспора в Італії, і тому створені всі умови, умови для перезапуску та подальшого посилення нашого економічного та комерційного обміну з Україною.


Спасибі."