Новини українського експорту пшениці

Новини українського експорту пшениці

Нові проблеми для експорту української пшениці. Верховний представник Союзу із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що збільшення зусиль держав-членів ЄС, забезпечити функціонування смуг солідарності, і таким чином дозволити збільшити обсяги українського експорту зерна. З огляду на закриття морського маршруту - Боррель триває - фактично необхідно відкрити більше європейських кордонів і спростити сполучення, які дозволяють перевозити зерно українського з портів Чорного моря.

З початку конфлікту коридори солідарності ЄС дозволили пройти понад 35 млн тонн зернових та інших продуктів харчування. Однак, Продовження ЄК заборони на імпорт пшениці та інших продуктів харчування в Болгарію, Угорщину, Польщу, Словаччину та Румунію в травні 2023 року, - говорить міністр економіки України Юлія Свириденко, - швидше за все, Україна прийме спеціальні заходи.

Оскільки Росія вийшла з «зернової угоди» - більше не гарантуючи, за словами посла України Василя Боднара, безпеку портів, суден та інфраструктури - Україна почала розвивати порти на Дунаї для експорту зерна.

Після атаки портів Одеси та Чорноморська, яка спричинила втрату 60 тисяч тонн зерна та пошкоджену інфраструктуру, президент України Володимир Зеленський фактично заявив, що «[...] кожна російська ракета - це удар не тільки для України, а для всіх у світі, хто хоче нормального та безпечного життя».

То які можливі альтернативи угоді? До війни 90% зерна вивозилося через українські порти. На сьогоднішній день, за словами генерального директора HarvEast Дмитра Скорнякова, Україна повинна домагатися підтримки Туреччини, дозволити турецьким військовим конвоїрам полегшити вхід і вихід кораблів з українських портів. Ця угода, на думку Bloomberg, була б дуже ризикованою для Туреччини.

Водночас член Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Дмитро Соломчук зазначив: "Український уряд виділив 20 млрд грн на страхування суден, які будуть готові ризикувати. Деякі з цих приватних компаній вже існують ".

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що партнери України знайдуть альтернативні методи експорту необхідного їм зерна, навіть якщо на даний момент жоден метод не був визначений настільки ефективним, як морський транспорт.

18 липня Адміністратор USAID Саманта Пауер пообіцяла надати 250 мільйонів доларів українським фермерам, які потерпають від блокади експорту пшениці після російського вторгнення; прем'єр-міністр Ірландії Лео Варадкар також заявив, що ЄС буде домагатися розширення маршрутів експорту земель української пшениці. Однак все одно доведеться продовжувати інвестувати в експорт з України морем.

Тому важливо працювати на дунайському маршруті, що дозволить здешевити логістику і сприятиме розвитку самостійного маршруту від «зернового коридору». Міністр інфраструктури України Олександр Кубраков зазначив: "Завдяки високоефективній та злагодженій роботі дунайські порти стали ключовим альтернативним маршрутом. Потік вантажів збільшився, досягнувши рекорду 3 млн тонн на місяць ".

 

Турин, 21 липня 2023 року

Читайте також: ЄС обіцяє підтримати Фонд ЄІБ для України з більш ніж 400 млн євро