МВФ підтримує стратегію України щодо швидкого відновлення країни

МВФ підтримує стратегію України щодо швидкого відновлення країни

Директор Європейського департаменту Міжнародного валютного фонду Альфред Каммер заявив, що все міжнародне співтовариство підтримує стратегію України щодо відновлення економіки, зокрема у невійськових регіонах.

Під час інтерв’ю телевізійній службі «Голос Америки» Каммер наголосив, що громада підтримує надання фінансової допомоги для забезпечення добробуту українців і загалом уникнення інфляції, яка ускладнила б відновлення країни.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що адміністрація МВФ вже створила спеціальний рахунок, на який усі країни-партнери розміщують свою частку коштів. Крім того, попередні кроки, зроблені Мінфіном, Урядом України та Нацбанком, були зразковими, але цього недостатньо для повного відновлення економіки.

Потрібні додаткові кошти, потрібно п’ять мільярдів, з надією, що після конфлікту не потрібно проводити валютну реформу. Метою було б відновити мости в західній частині України, щоб дозволити транспорт, і, як наслідок, відновити роботу компаній, які зупинилися. Каммер також стверджує, що зруйновані території потребують реконструкції, і ситуація вже аналізується, щоб мати можливість відбудувати країну в інший спосіб, ніж у старій конфігурації.

Ще один важливий аргумент, на який наводить керівник європейського відділу МВФ, — це підтримка аграрного сектору: «Вони вважають, що цьогорічний агросезон можна врятувати і здебільшого можна сіяти та жати. Слід зазначити що експорт сільськогосподарської продукції становить половину експортних надходжень, що є важливою частиною стратегії економічного відновлення».

Як повідомлялося останніми днями, українська делегація на чолі з прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем перебувала в США і зустрілася з президентом Джо Байденом, держсекретарем Ентоні Блінкеном, міністрами фінансів та енергетики, Міжнародного валютного фонду, Світового банку, Міжнародного фінансової корпорації та інших міжнародних фінансових установ для досягнення поставлених цілей.