Монтечіторіо: цілісні промови Зеленського та Драгі

Монтечіторіо: цілісні промови Зеленського та Драгі

Володимир Зеленський у прямому ефірі з Києва, в Палаті депутатів Італії. Ось повна промова українського президента.
«Дорогий італійський народе!
Сьогодні я розмовляв з Папою Франциском, і він сказав важливі слова.
Я розумію прагнення до миру, як і бажання захищати рідну землю, кожен зобов’язаний її захищати.
Я відповів йому, що наш народ змушений був перетворитися на армію через кровопролиття ворожої армії.
У Флоренції я виступав і просив запам'ятати цифру 79, кількість вбитих дітей, яка зараз зросла до 117, це ціна перенесення цієї війни.
Крім покинутих будинків, тисячі життів постраждали. У районах міста померлих ховають у братські могили. 117, на жаль, не буде остаточним числом.
Чому Росія руйнує життя наших мирних жителів? Російська армія не припиняє вбивати та руйнувати такі міста, як Маріуполь, схожі на ваше місто Генуя. Уявіть собі спалену Геную, з якої люди тікають на автомобілях і автобусах, вихід, щоб спробувати врятуватися.
Я говорю з Києва, столиці, з якої починається наша культура, великий народ, який зараз на межі виживання, і що, зіткнувшись із цими трагедіями, нарешті потрібен постійний мир, як і будь-яке інше місто світу.
Проте реальність така, що Київ вражений ракетами та повітряними сиренами, які постійно лунають. Росіяни грабують наше надбання, таке вже було в історії з нацистами в Європі. Вони підривають порти, вони руйнують все.
Необхідно докласти всіх зусиль, щоб забезпечити мир після того, як одна відповідальна особа вирішила розпочати цю війну.
Вони не зупиняться на Україні, їхня мета – впливати на всю Європу, підриваючи цінності демократії та свободи, Україна – це ворота російської армії, але варварство ніколи не ввійде!
Ми, українці, були поруч з вами під час пандемії, посилаючи до вас наших лікарів, так само, як ви були одними з перших прийшли на допомогу, коли наші люди постраждали від жахливої повені. Вторгнення триває вже 27 днів, Європа має продовжувати вводити нові санкції, щоб Україна не шукала інших солдатів по всьому світу, треба тиснути на Росію.
Україна завжди була експортером пшениці та продуктів першої необхідності на сировину, на продукти харчування. Як ми можемо сіяти і мати багатий урожай, якщо наша перша турбота — захиститися від артилерійських атак, які ніколи не припиняються? Ціни зростуть, і людям знадобиться допомога.
Ви добре знаєте українців, знаєте, що вони мирний народ. Ви знаєте, хто хотів війни!
Ми повинні заморозити все, заморозити їхні активи, рахунки, нерухомість і активи всіх тих, хто приймає рішення в Росії. Ви також повинні підтримати ембарго проти російських кораблів, які заходять у ваші порти. Ви не повинні допускати винятків російських банків.
Війна має закінчитися якомога швидше і разом з вами, Італією, Європою ми відбудуємо Україну. Я захоплююся вашою гостинністю, щирістю та інколи гучністю , знаю, що для вас означає сім’я. Дякую, що прийняли стільки біженців, 70 тисяч українців, які були змушені втекти, 25 тисяч дітей. В Італії народилася перша українська дитина, яка врятувалася від війни.
Ми хочемо мирної України, і ви нас підтримуєте з першого дня війни «Це українці пам’ятатимуть назавжди!»
Після цього слово було передано президенту Італії Маріо Драгі:
«Президент Зеленський, Президент Каселлаті, Президент Фіко, шановний Посол України, сенатори та депутати. Від імені Уряду та від себе я хочу подякувати Президенту Зеленському за його надзвичайне свідчення.
З початку війни Італія захоплюється мужністю, рішучістю та патріотизмом президента Зеленського та громадян України. Твій народ став твоєю армією, сказала вона.
Нахабство російського уряду суперечило гідності українського народу, який зумів приборкати експансіоністські цілі Москви та накласти величезні витрати на армію вторгнення.
Опір Маріуполя, Харкова, Одеси – і всіх місць, де припадає лютість президента Путіна – є героїчним.
Сьогодні Україна не просто захищається.
Воно захищає наш мир, нашу свободу, нашу безпеку
Вона захищає той багатосторонній порядок, заснований на правилах і правах, які ми старанно створювали з часів війни.
Італія вам глибоко вдячна.
Солідарність італійців з українським народом величезна.
Я думаю про медичну, продовольчу та всіляку допомогу, яку наші співгромадяни негайно направили в Україну.
І я думаю про прийом біженців – понад 60 тисяч з початку війни, більшість з них жінки та неповнолітні.
Італійці відчинили двері своїх домівок і шкіл українським біженцям з тим відчуттям привітання, яке є гордістю нашої країни.
Ми будемо робити це й надалі завдяки невпинній роботі та високому професіоналізму регіонів, міської ради, цивільного захисту, релігійних організацій, усіх волонтерів.
Тому що перед обличчям непристойності Італія не має наміру повертатися в інший бік.
Уряд і парламент знаходяться в перших рядах підтримки України.
З самого початку ми запропонували фінансову та гуманітарну допомогу та відповіли разом із нашими європейськими партнерами на прохання українського уряду про допомогу в захисті від російського вторгнення.
Ми готові зробити ще більше.
Ми запустили спеціальні коридори для неповнолітніх-сиріт, і ми особливо прагнемо до перевезення старших і хворих людей.
Я хочу ще раз подякувати парламенту – більшості та головній опозиційній партії – за те, що вони єдно та переконано схвалили ці заходи.
В ухваленому в п’ятницю указі ми виділили нові кошти на фінансування прийому громадян України.
Ми хочемо допомогти біженцям не лише мати дім, а й знайти роботу та інтегруватися в наше суспільство.
Як і 236 000 українців, які вже живуть в Італії.
Санкції, які ми узгодили разом із нашими європейськими партнерами та партнерами з G7, мають на меті спонукати російський уряд припинити військові дії та серйозно, перш за все щиро, сісти за стіл переговорів.
Зіткнувшись з Росією, яка хотіла нас розділити, ми показали себе єдиними – як Європейський Союз і як Атлантичний Альянс.
Поки що ці санкції сильно вдарили по російській економіці та фінансовим ринкам, а також по особистому багатству тих, хто найближче до президента Путіна.
В Італії ми заморозили активи на понад вісімсот мільйонів євро олігархам, які постраждали від заходів Європейського Союзу.
Ми також прагнемо диверсифікувати наші джерела енергопостачання, щоб дуже швидко подолати нашу залежність від Росії.
Водночас ми хочемо прокласти шлях більшої близькості України до Європи.
Останніми тижнями наголошувалося, що процес вступу до Європейського Союзу тривалий, складається з реформ, необхідних для забезпечення функціонуючої інтеграції.
Я хочу сказати президенту Зеленському, що Італія поряд з Україною в цьому процесі.
Італія хоче, щоб Україна приєдналася до Європейського Союзу.
Коли здається, що жах і насильство беруть верх, саме тоді ми повинні захищати права людини і громадянина, демократичні цінності.
Тим, хто тікає від війни, ми повинні запропонувати гостинність. Перед обличчям масових вбивств ми повинні відповісти на опір допомогою, включаючи військову. Зростаючою ізоляції президента Путіна ми повинні протистояти єдності міжнародної спільноти. Україна має право бути безпечною, вільною, демократичною. Італія – уряд, парламент і всі громадяни – з вами, президенте Зеленський. Дякую".