GrainCom-22: фокус на експорті української агропродовольчої продукції

GrainCom-22: фокус на експорті української агропродовольчої продукції

Представники Міністерства сільського господарства та продовольства України та Міністерства сільського господарства Східної Європи взяли участь у конференції GrainCom-22, яка проходила з 17 по 19 травня в Женеві, Швейцарія.
У центрі уваги сесії були проблеми та стратегії, які мають бути реалізовані для подолання впливу цін і торгівлі світового агробізнесу через поточну ситуацію в Україні.
Заступник міністра економічного розвитку України Тарас Качка, як повідомляє Укрінформ, заявив, що "Україна залишиться на ринку зернових за будь-яких обставин, доки міжнародний ринок продовжуватиме підживлювати потік пшениці через комерційні угоди".

Старший спеціаліст із ланцюга постачання Всесвітньої продовольчої програми Організації Об’єднаних Націй (ВПП) Магда Юрковеха повторює, що мандат ФАО полягає в боротьбі з голодом та запобіганні продовольчої безпеки; це означає підтримку українських аграріїв: «ми хочемо не тільки купувати зерно в українських фермерів, – каже Юрковеха, – але й максимізувати експортні можливості, розширюючи кількість коридорів та вводячи нові або недостатньо використовувані комерційні структури».
За словами Качки, проблема продовольчої безпеки потребує, по суті, політичного вирішення, тому «операцію «Ocean Shield» в Аденській протоці все частіше називають у контексті проблеми розблокування українських портів».
Члени організації засуджують агресію Росії проти України та вважають, що будь-які перешкоди на шляху експорту української сільськогосподарської продукції мають серйозний негативний вплив на світові ринки та глобальну продовольчу безпеку.
Крім того, було додано, що ВПП використовуватиме свій політичний вплив у міжнародному співтоваристві, щоб утримувати увагу на загрозі світового голоду через припинення українського експорту, підкреслюючи нагальну необхідність створення необхідних умов для розблокування чорноморських портів.

Турин, 23 травня 2022 року