70 млн грн на зрошувальні пілотні проекти в Україні

70 млн грн на зрошувальні пілотні проекти в Україні

Програма USAID AGRO має намір інвестувати понад 70 млн. грн. у пілотні проекти з модернізації зрошення в Україні, а також розглядає можливість розширення своєї підтримки та додаткового фінансування. Про це повідомила програмний директор Ксенія Сидоркіна на II Форумі з реконструкції в Одесі, повідомляють «Інтерфакс-Україна».

"Іригаційна реформа для України така ж важлива з точки зору наслідків, як і земельна реформа, яку ми постійно підтримуємо. Запорукою успіху в обох випадках є децентралізація управління. Для цього інструментом є створення організацій водокористувачів та операторів систем державного оздоровлення. Зараз наша увага зосереджена на підтримці організацій-водокористувачів, які об'єднують аграріїв для впровадження та розвитку енергозберігаючих технологій в зрошенні ", - повідомила прес-служба Міністерства сільського господарства та продовольства Сидоркіна.

Виступаючи перед учасниками форуму, міністр аграрної політики Микола Сольський підкреслив, що меліоративна реформа успішно розвивається незважаючи на масштабне вторгнення і вибух греблі Каховської ГЕС.

 

"Меліоративна реформа - правильна. Оскільки в ньому збігаються інтереси кожного: місцевих фермерів, асоціацій, місцевої влади, Мінагрополітики, донорів. Є вже перші результати: були створені місцеві організації і були задумані плани збільшення зрошення і зробити його більш економічним. Якість води також краще. Переконаний, що зрошення буде розвиватися на тих землях, де зараз дефіцит води ", - сказав міністр.

У свою чергу заступник міністра сільського господарства Віталій Головня зазначив, що Мінагрополітики спільно з USAID AGRO приступило до реалізації пілотних проектів з відновлення систем зрошення в районах Черкас та Одеси, а також розпочато впровадження споруд дренажних мереж в державний реєстр каналізаційних вод.

 

Наразі в Україні зареєстровано 24 організації водокористувачів, які об "єднують від 1 до 10 сільськогосподарських підприємств.

 

USAID Agriculture Growing Rural Opportunities Activity in Ukraine (AGRO) - 7-річний проект, що фінансується USAID та реалізується Chemonics International. AGRO має на меті прискорити економічний розвиток сільських громад України за рахунок кращого управління аграрним сектором, який заохочує найбільш продуктивні, сучасні та прибуткові мікро, малі та середні сільськогосподарські підприємства (MPMI), які успішно інтегруються в конкурентні ринки як в Україні, так і на міжнародному рівні.

 

Турин, 20 липня 2023 року

Читайте також: Україна-Японія: $500 млн на відновлення країни