Дітям іноземців можуть суттєво спростити процес отримання італійського громадянства

Уряд Італії має намір реформувати закон про громадянство для дітей іноземців, гарантуючи неповнолітнім, які були народжені в Італії чи проживають в країні протягом тривалого періоду, отримання італійського громадянства на полегшених умовах.
 
Парламент Італії дав перший «зелене світло» реформі «Ius soli soft», яка дозволить дітям іммігрантів, що народилися або проживають в Італії протягом тривалого часу, отримати італійське громадянство за умов  виконання певних правил. Комітет з конституційних питань дав «добро» на прийняття основного тексту, складеного депутатом Демократичної партії Маріленою Фаббрі.
 
Відповідно до нових правил, діти іноземців, які народилися в Італії чи живуть на території Італійської Республіки протягом багатьох років, матимуть можливість отримати італійське громадянство за умов, якщо: вони відвідували італійські школи (протягом, принаймні, п’яти років), або наявність хоча б у одного з батьків постійного виду на проживання в Італії протягом, принаймні, 5 років. У порівнянні з нинішнім законом, «Ius soli» (він, зокрема,  застосовується в США і дає громадянство кожному, хто народився в країні на «національному ґрунті») відрізняється тим, що унеможливлює полегшений процес набуття громадянства за умови невиконання обговорених правил.
 
Отже, діти іноземців, що народилися в Італії, отримають громадянство, якщо принаймні, один з батьків є «законним резидентом в Італії, без перерви, протягом, принаймні, п'яти років до народження дитини», або якщо один із батьків, хоча й іноземець, але «народився в Італії і законно проживає в країні, без перерви, протягом, принаймні, року». Італійське громадянство автоматично присвоюється дитині в момент реєстрації народження.
 
Діти, народжені в Італії без дотримання цих вимог, і ті, хто прибули до Італії до 12 років, згідно з текстом документу, можуть отримати громадянство, якщо вони «регулярно, принаймні, протягом п'яти років відвідували один із національних навчальних закладів, що належать до національній системі освіти».
 
Підлітки, які приїхали в Італію між 12 і 18 роками, отримають громадянство лише після проживання а країні на законних підставах, принаймні, протягом шести років і лише після закінчення школи в Італії.