Купівля закордонної нерухомості

 Бажаючим придбати за кордоном нерухомість потрібно отримати відповідну ліцензію, для якої знадобиться акт оцінки ринкової вартості об'єкта інвестиції, складений уповноваженою особою.

    Нагадуємо, що постанова НБУ № 379 змінила порядок видачі індивідуальних ліцензій на здійснення інвестування за кордон.

    Постанова НБУ передбачає, що з моменту оцінки нерухомості до укладення договору про покупку нерухомості повинно пройти не більше 30 календарних днів.

    Виходячи з того, що всім бажаючим інвестувати за кордон знову доведеться підтверджувати походження суми інвестиції і подавати велику кількість документів, що вимагає значних фінансових і тимчасових витрат, можна прогнозувати істотне зменшення кількості виданих НБУ індивідуальних ліцензій. Причому більшою мірою це стосується фізичних осіб, які вже починають шукати обхідні шляхи для виведення своїх активів за кордон.

    Отже, список документів, потрібних для отримання індивідуальної ліцензії НБУ на здійснення інвестиції після 5 листопада 2013 року збільшився з 3-х до 10-ти:

   1. Відповідну заяву
   2. Нотаріально завірені копії договорів і документів, які є підставою для здійснення інвестиції за кордон
   3. У разі здійснення прямої інвестиції - документи про реєстрацію за кордоном нерезидента, в статутний капітал якого інвестуються кошти
   4. При здійсненні прямої інвестиції - документи про реєстрацію частки статутного капіталу, яку планує придбати резидент
   5. Виписка з держреєстру з інформацією про орган доходів і зборів, в якому заявник перебуває на обліку
   6. Копія паспорта завірена підписом його власника (для фізосіб, які не є підприємцями )
   7. Документи, що підтверджують право власності на об'єкт інвестиції ( при здійсненні прямої інвестиції не потрібні )
   8. Якщо сума інвестиції перевищує 10 000 євро, потрібна довідка з податкової про виконання зобов'язань платника податків ( для фізичних осіб), або довідка про подану декларацію про майновий стан і доходи
   9. Акт оцінки ринкової вартості об'єкта інвестиції, складений уповноваженою особою не раніше, ніж 30 календарних днів до укладення договору про інвестиції за кордон
   10. Довідка заявника з інформацією і розрахунками, що підтверджує, що інвестиція відповідає вимогам діючих законів україни, завірена підписом керівника заявника і відбитком його печатки.